YÖNETMELİK, KONTROLLER VE DEĞERLENDİRMELER

1999.01. CE KONTROL FORMU VE KULLANIMI Asansör Dünyası

CE KONTROL FORMU VE KULLANIMI

            Asansör Dünyası geçen sayılarında asansör firmalarının CE işareti almak için yapmaları gereken işlemleri ve modül seçiminde dikkat edilmesi gereken noktaları anlatmaya çalışmış idim. Onların bir devamı olarak, işin pratik kısmında yapılması gereken hazırlıklara ışık tutması için kontrol formunu yayınlıyoruz. Ancak “bu form CE uygulaması gelirse kullanılması gerekir” diye düşünmek yanlış olur. Hiçbir hukuki zorlama olmasa dahi gelişmeye açık asansör firmaları kendi yapılarını bu formu uygulayacak şekilde geliştirmelidir. Günümüz ekonomik gidişi bunu gerekli kılmaktadır.

SEKTÖRDE GELİŞME VE DEĞİŞİMİN ZORUNLULUĞU

Dünya üzerinde var olan ekonomik merkezler (Amerika, Japonya, Avrupa gibi), teknolojik gelişmişliklerini kullanarak belirli pazar yapıları oluşturmuşlardı. Gün geçtikçe bu merkezlerin teknolojik üstünlüklerine, ucuz işgücü ve maliyetlerle direnen yeni merkezler oluşmaya başladı. Çin, Hindistan ve Güney Doğu Asya ülkeleri, ülkelerindeki düşük maliyet ve büyük nüfus olgusunu, ileri teknoloji ve kalitenin karşısında bir silah olarak kullanmaya başladılar. Üstelik ürettikleri malların standart veya üretim şartlarını da ekonomik merkezlerin şartlarına uydurdular.

Zenginlik ve refahlarını bu tür daha geride kalmış ekonomilerle yaptıkları ticarete bağlamış olan ekonomik merkezler için, ticarette yeni birlikler kurmak ve zorlandıkları rekabeti hafifletmek bir zorunluluk olmaya başlamıştır. Ticaretin gittikçe uluslararası bir hüviyet kazanması, rekabet şartlarının ağırlaşması ve sadece tüketici konumundaki eski pazarların şimdi birer rakip olarak ortaya çıkmaya başlaması gelecekte dünya ticaretinin en ciddi sorunu olacaktır. Değişmeye başlayan dengeler, Dokuzlar olarak bilinen dünyanın gelişmiş ekonomilerini çareler aramaya itmiştir.

            Avrupa Birliği Üretim Yöntemi olarak bilinen Temel Güvenlik Gerekleri’nin karşılanması (Essential Safety Requirements ESR) yöntemi diğer ileri ülkeler açısından da değerlendirilerek, bütün dünya pazarında geçerli olacak bir uygulama yöntemi haline getirilmeye çalışılmaktadır. Amerika, Japonya ve Avrupa Birliğinin ortak katılımıyla Uluslararası Temel Emniyet Gerekleri olarak adlandırılan (Essential Safety Requirements International ESRI) güvenlik kuralları oluşturulmaya çalışılmakta ve dünya üzerinde serbest ticaretin şartları yaratılmaya hazırlanılmaktadır. Bu ağır rekabet şartlarında her ülke kendi üretimini gözden geçirmekte, ayakta kalmak için gerekli düzenlemeleri yapmakta ve pazarda yer almaya çalışmaktadır. Artık Ulusal Sınırlar içine saklanarak bir sanayinin ayakta kalmasının mümkün olmadığı herkesçe kabul edilmektedir. Bu Global yapı içinde (Uluslararası tek bir Pazar) bir sanayinin ayakta kalmasının tek şartı Uluslararası rekabet gücüdür. Bu güce sahip olmayan ülke sanayileri yok olacak, uyum sağlayabilenler ayakta kalacaktır. Türkiye’de, buna uyum sağladığını gördüğümüz ve Uluslararası pazardaki rekabetin içinde ciddi başarılar kazanan Araç, tekstil, inşaat, elektronik ve mekanik sektörlerini umut ve gururla izliyoruz.

            Türkiye’de günümüz şartlarına uyum sağlamak için yeni arayışlar içindedir. Avrupa Birliğine girme çabaları, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Antlaşması, Türki Cumhuriyetlerle yapılan ikili antlaşmalar, Rusya ve Çin Pazarı içindeki çabalar bu zorunluluğun bir sonucudur. Artık bir ülkenin tek başına ayakta kalması veya kendi sınırları içine kendini hapsederek yaşaması mümkün değildir. Günümüz dünyasının acımasız pazar şartları buna izin vermemektedir. Her ülke kendisine ticarette bir avantaj ve öncelik sağlama çabası içindedir. Avrupa Birliğine ve Gümrük Birliğine katılma konusundaki zamanlama ve sıralama çekincelerimi saklı tutarak, hangi birliğe katılırsak katılalım veya katılmayalım, işin ucu sonunda sanayinin rekabet gücüne dayanmaktadır. Dökme suyla değirmen dönmeyeceğine göre, her sanayi kendi çıkışını bulmak zorundadır. Türkiye’de yaşanan krizin tek olumlu yanı ihracattaki önemli artış olmuştur.

Yukarıda adı geçen bütün ülkeler Çin, Hindistan, Pakistan, Türki Cumhuriyetler, Avrupa Birliği Ülkeleri, OPEC Ülkeleri, benzer bir şekilde Rusya ve Doğu Avrupa Ülkeleri, ülkelerinde ticareti yapılan ürünlerde Temel Emniyet Gereklerinin karşılandığını gösteren CE işaretini zorunlu tutmaktadır. Bu pazarda yer almak isteyen her sanayi bu şartları sağlamak zorundadır. İlla bizim oraya gitmemiz gerekmez. Onlar bizden önce davranarak yıllar önce ülkemize geldiler ve pazardaki etkinliğimiz azalmaya devam ettiği sürece de gelmeye devam edecekler. Bu amansız yarışta geride kalmamalıyız.

 Asansör sektörü de bu şartlara hızla uyum sağlamak zorundadır. Gerekli uyumu sağlayamayan ve rekabet gücünü oluşturmayan bir sektörü, günümüzde hiçbir hukuki düzenleme veya gümrük duvarı koruyamaz. Beyaz eşya sektöründe veya araba sektöründe yaşananlar bunun en açık örnekleridir. Bu sektörler kendilerini geliştirmek zorunda kaldılar ve bugün gurur verici bir noktadalar.

Asansör sektöründe yaşanan belirsizlik ve zaman kaybına gösterdiğim tepki, sektörün bu gidişle yaşayacağı sıkıntıyı gördüğüm içindir. Avrupa Birliğine girmemiz veya Gümrük Birliğinden çıkmamız gibi ülkenin siyasi ve ekonomik tercihlerinin dışında, Ulusal Sanayinin geliştirilmesi ve uluslararası rekabet gücünün kazandırılması, tamamen ulusal bir çıkar ve görevdir. Asansör sektöründe zaman geçirmeden bu uygulamaya geçme ısrarımın temelinde, çocuklarımıza bırakabileceğimiz bir işimizin devam etmesi isteğidir. Yoksa bu rekabete dayanmamız ve iş yerlerimizi açık tutabilmemiz söz konusu olmayacaktır.

AYRINTILI ASANSÖR KONTROL FORMU GEREĞİ

            Bu yazıyı yazarken henüz Asansör Yönetmeliği çıkmamış ve Avrupa Birliğinden ileri bir tarih kararı alınmış idi. Ancak yukarıda da belirttiğim gibi nasıl bir hukuki düzenleme kabul edilirse edilsin, Avrupa Birliğinde nasıl bir uygulama olursa olsun, bunlardan bağımsız olarak bizler ev ödevimizi yapmak zorundayız. Ev ödevimiz uluslararası şartlara hazırlanmak ve sektörün gelişmesine katkı koymaktır. Asansör Yönetmeliğinin nasıl bir uygulamayı zorunlu tutacağını bilmiyorum. Ancak ayrıntılı bir kontrol formu her şart altında asansör firmaları tarafından kullanılmalıdır. Bu form CE kontrol formu olarak kullanılabileceği gibi, bir asansörün standarda uygunluk test formu olarak da kullanılabilir. EMO ve MMO İzmir şubelerinin asansör kontrollerinde kullandığı ruhsat formları bu maddeleri içermektedir. Ancak bu formlar bir madde de birkaç şıkkı içermekte ve uygunluk bu birkaç şıkkın uygun olması karşılığında oluşmaktadır. Buda ruhsat kontrolü yapan kişilerin hem çok tecrübeli olmasını, hem de standardı çok iyi bilmesini gerektirmektedir. Bu formların daha geniş ve kolay kullanılmasını sağlamak için, her şık içerdiği alt maddelere bölünmüş ve kontrol edilmesi gereken noktalar ayrıntılı olarak belirtilerek, kontrolcunun tecrübe gerekliliği ve standardı hafızasında tutması zorluğu azaltılmaya çalışılmıştır.

Oluşturulan formlar (Elektrikli Hidrolik ve Yürüyen Merdivenler) ayrıca Notified Bodies Europian Co-Ordination kurulunun 2000 yılında yayınladığı [DOC-NB-L 013 2000 Version 02.00 Electric ve DOC-NB-L 014 2000 Version 02.00 Hydraulic, Report About Examinations And Tests Electric Lift &Hydraulic Lift] Onaylanmış Kuruluş CE Uygunluk Onay Formlarıyla da karşılaştırılmış ve çakışan maddeler işaretlenmiştir. Böylece CE ye hazırlanmak isteyecek firmalara nasıl bir kontrolden geçecekleri hakkında bir bilgi verilmeye çalışılmıştır. (Formlar incelendiğinde görüleceği gibi, bugün yapılan incelemelerden çokta farklı bir yanı yoktur) Ayrıca her maddenin karşısına standarttaki madde karşılığı konarak farklı bölgelerdeki değişik ve mesnedi olmayan uygulamaların önlenmesi amaçlanmıştır. Her asansör firması standarda uymak veya eşdeğer güvenliği sağlamak zorunda olduğu gibi, hiçbir kontrol elemanı da standart veya eşdeğer güvenlik derecesi haricinde bir talepte bulunamaz. Standart harici, mesnetsiz ve çoğunlukla bilgisizlikten kaynaklanan şekilci talepler yerine gerçekte kontrol edilmesi gereken noktaların standart karşılıkları ile verilmesi bu tür gereksiz uygulamaların düzeltilmesine yardımcı olacağı düşüncesindeyim.

FORMLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

Bu yazının ekinde yayınlayacağımız Elektrikli Asansör Uygunluk Onayı Raporu asansörde olabilecek olası uygulamaları da içerdiği için geniş tutulmuştur. Asansörde uygulanmayan kısımlar (-) işareti ile geçilmelidir. (Örnek olarak karşı ağırlıkta güvenlik tertibatı kullanılmadı ise buna bağlı şıklar geçilmelidir). CE çalışmasına göre değerlendirilecek bir asansörde (*) konan maddeler özellikle yerine getirilmeli, firma iç kontrolünde ise bütün maddelerin uygun olması sağlanmalıdır. Form incelendiğinde asansörün uygun onayının alınabilmesinin montaj harici etkenlere de bağlı olduğu görülecektir. Bu faktörler:

  1. Kuyunun ve diğer hacimlerin uygunluğu
  2. Asansörün tasarımının uygunluğu
  3. Asansörün projelendirilmesinin uygunluğu
  4. Kullanılan malzemelerin uygunluğu
  5. Montajın uygunluğu
  6. Gerekli evrakların uygunluğu

Olarak sıralanabilir. CE çalışmasına hazırlanan bir firma bu formları değerlendirerek gerekli hazırlıkları yapabilir. İmalatını bu şartları yerine getirecek şekilde hazırlaması ve gerekli proje çalışmasını yapması, Onaylanmış Kuruluştan CE işaretini kullanma hakkını kazanmasına yeterli olacaktır. Bu maddeleri biraz açmak gerekir.

  1. Kuyunun ve diğer hacimlerin uygunluğu: Bu maddeye göre bir asansörün uygun hale getirilebilmesi için açıktır ki kuyu rölevesinin çok ayrıntılı alınması gerekmektedir. Alınan röleve kuyu içi ölçüleri belirttiği gibi, kuyu dibi ve kuyu üstü olçüleri, kuyu duvarlarının ve altının yapısını, makine dairesi giriş yükseklik ve planlarını içermelidir. Böylece asansör mahallini tamamen belirten bir röleve çalışması, uygun olmayan kısımların görülebilmesini ve uygunluk denetiminde sorun çıkaracak problemlerin daha imalat başlamadan en başta düzeltilmesine imkan sağlayacaktır.
  2. Asansörün tasarımının uygunluğu: Röleve planını asansör firması değerlendirmelidir.Bu değerlendirme Kalite güvence sistemi işleten firmalarda aynı zamanda işgücü, malzeme ve zaman kazanmak için de kullanılır. Ancak diğer firmalar tasarımı, uygun kabin ölçüleri, uygun askı sistemi, uygun sarılma açısı ve kaide gibi yapılandırmayı oluşturmak için kullanmalıdır. Hesaplamalar ve tasarım, uygulama sorumluluğunu alacak firma mühendislerince yapılmalıdır. Bu gün yanlış olarak uygulanan yöntem, bu kararların tamamen montöre bırakılmasıdır. Asansör montajı konusundaki bilgi ve tecrübelerinden şüphe etmediğim montörlerin, EN 81/1 standardında ki gerekler konusunda da aynı bilgi seviyesinde olmalarını beklemek doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Bu yüzden daha sonra sökme, takma, uydurma gibi can sıkıcı işlerle uğraşmak istemeyen firmalar asansörün ölçümlendirilmesi ve gereklerin karşılanmasını içeren tasarım kısmını kendi denetimleri altında yapmalıdırlar.
  3. Asansörün projelendirilmesinin uygunluğu: Asansörün projelendirilmesi TS EN 81/1 standardına göre ve o asansöre uygun olarak yapılmalıdır. Yapılacak imalata yön vermesi gereken projenin, hesaplama ve imalatı tanıtan bölümleri özenle hazırlanmalıdır. Bu uygulama firmaya zaman ve malzeme kazandırarak maliyeti düşürecek önemli bir unsurdur. Hiçbir zaman el altında bulundurulan hazır projeler kullanılmamalı, o asansöre uygun projeler yapılmalıdır. Önce asansörü yapalım sonra projeyi uydururuz anlayışı, günümüzde gevşek olarak yapılan denetim çalışmalarının sonucudur. Bu anlayış projeyi imalata yol gösterici olmaktan çıkarmakta, tamamen bir külfet haline getirmektedir. Ciddi bir denetim de bu tür bir uygulamanın işletme ruhsatı alma şansı yoktur ve sanayinin gelişmesi önündeki ciddi engellerden bir tanesidir.
  4. Kullanılan malzemelerin uygunluğu: Formlarda kullanılacak malzemelerin taşıması gereken özellikler belirtilmiştir. Bu özellikleri taşıyan malzeme alınırsa tabi ki yapılacak kontrolde kontrol maddelerinin yarıya yakını otomatikman uygun hale gelecektir. Firmalar sipariş formlarını buna göre düzenlemeli, bu özelliği taşımayan malzeme kullanmaktan özellikle kaçınmalıdır. Daha sonra bir malzemenin uygun hale getirilmesi zaman ve işgücü açısından ciddi problem yaratacaktır. İmalat malzemeleri her ülkede özellikle dikkat edildiği gibi, kendi ülkemizde ürettiğimiz ürünler arasından seçilmeye çalışılmalıdır. Kalite olarak çok üstün malzemelerimiz olmasına karşın, sırf ithal diye daha aşağı kalite seviyesinde olan yabancı malzemelerden kaçınılmalı, bu konudaki yanlış tüketici talepleri kırılmalıdır. Kendi ülkemizin üretim ve kalite seviyesinin artması için elimizden gelen gayreti göstermemiz gerekir. Gelecekte rekabet gücümüzün yüksek olması için, güçlü bir asansör imalat sanayisine sahip olmamız şartı vazgeçemeyeceğimiz bir şarttır.   Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta güvenlik tertibatlarında CE işaretinin olmasıdır. Bunların listesi formda verilmiştir. Bir diğer önemli nokta ise ray ve halat gibi çelik sanayi ürünleri, yeni yaklaşım direktiflerine bağlı olmayıp, klasik yaklaşım yöntemine tabidir. Bu yüzden ithal olsalar dahi kullanıldıkları ülke standardına tabi olmak zorundadırlar. Bu malzemelerde TSE belgesi zorunludur.
  5. Montajın uygunluğu: Firmalar montörlerini TS EN 81/1 in gereklerini yerine getirecek şekilde eğitmelidir. Bir çoğu gözünü kuyuda açmış olan bu cefakar insanlar, eğitimlerini de kuyuda almıştır. Eğitimlerinin temelinde ustalarından aldıkları bilgiler yatar. El becerilerini ve ustalıklarını kuyuda geliştirmeleri sonucu, her standart değiştiğinde eski doğru bilgilerinin yanlış olarak değerlendirileceği unutulmamalıdır. Bilgiler günün şartlarına göre güncelleştirilmeli ve gerekli eğitim çalışmaları verilmelidir. Hangi konularda eğitim verilmesi gerektiği formdaki imalat maddelerinden kolayca çıkarılabilir. Verilen eğitimlerin kuyuda uygulandığı, montaj aşamalarının belirli noktalarında kontrol edilmelidir. Montörlerin eski alışkanlıklarını bırakmalarının sağlanması önemli problemlerden birisidir. Firmalar her imalatı kontrol ederek asansörü montörden teslim almalıdırlar. Bu gün birçok asansör kontrolü, firma ve kontrolcü ile beraber yapılmakta ve çıkan yanlışlar ilk o anda görülmektedir. Yeni uygulama hayata geçerse bu yüksek maliyet getirecek bir yanlış olacaktır.
  6. Gerekli evrakların uygunluğu: Formun baş kısmında, bulunması gereken evraklar belirtilmiştir. Bu evraklar zaten her imalatta bulundurulması gereken evraklardır. Asansör standardında zorunlu kılınan bu evraklar, denetim organlarınca istenmediği için bu güne kadar göz ardı edilmiş ama standarda uymayan malzeme kullanımı sonucu ciddi kazalara yol açmışlardır. Yeni uygulamanın bu konuyu ciddiye alacağını, kalite ve güvenliğin artırılmasında önemli rol oynayacağını umuyorum. Kullanma kitabı ve işletme defteri gerekleri ve kapsamları formun sonunda ve standartta belirtilmiştir. Oldukça geniş ve kapsamlı olarak hazırlanmaları gerekmektedir. Bu konuda firmaların var olan örnekleri incelemeleri gerekir.

Form yukarıda bahsedilen çalışmalara yön vermesi açısından değerlendirilmelidir. Bu gerekleri yerine getiren ve kontrolünü yapan bir asansör firmasının CE belgesi veya TSE belgesi almakta bir sorunla karşılaşması söz konusu değildir. CE belgesi almakla TSE belgesi almak arasında teorik olarak birkaç eksik madde olmasına karşın, pratikteki fark birinde işin ciddiye alınması ve gereklerin harfiyen yerine getirilmesinin istenmesidir. Ama işini ciddiye alan hiçbir asansör firması için bu problem olmayacak ve bir zorlukla karşılaşmadan uygunluk raporunu alacaktır. Yukarıdaki maddeler bugün bile bir asansör firmasının yerine getirmesi gereken zorunlu şartlardır. Bu aynı zamanda iyi ve işini ciddiye alan firmalarla, işi tamircilik olarak gören kapkaççı firmalar arasındaki farkın ortaya çıkmasına yardımcı olacaktır.

Bu uygulamanın hayata geçirilmesi:

  1. Asansör firmalarında kendi iç üretim kontrollerinin gelişmesine
  2. Uluslararası üretim biçimini uygulayarak rekabet gücünün artmasına
  3. Denetimin gelişmesi sonucu uluslararası kabul gören bir imalat düzeyine yükselmeyi beraberinde getirecektir.

Bugün kendi içimizde dahi güvenilirliği ve inanılırlığı kalmamış, işlemeyen bir sistemle bir yere varmak hayali ve savunuculuğu, gelecek için onarılması güç yaralar açacaktır.

KONTROL YÖNTEMİ

            Asansör kontrolü, kendi tecrübelerimden de bildiğim şekliyle dikkat ve özen isteyen bir iştir. Kontrolü yapılması gereken çok fazla madde olması ve imalatın aralıklı ve aralarında uzun mesafelerin olduğu bir alanda yapılıyor olması, asansör kontrolünün dikkat edilmesi gereken ayrıntılarından bir tanesidir. Standart, maddeleri ilgili başlıklar altında toplayarak inceleme kolaylığı sağlamasına karşın, bir kontrol formu, sıralamayı kontrol sırasına göre yapmak zorundadır. Aynı tertibat ile ilgili kontrolün bir kısmı kuyu dibinde, bir kısmı makine dairesinde olabilir. Bir kontrolcü için en azap veren olay her seferinde bir aşağı bir yukarı çıkmak zorunda kalması ve bu yorgunluk sonucu bir maddeyi incelemeden atlamasıdır. En uygun yöntem, tertibatların parçalarını ayrı olarak ele alıp bulundukları yerlerde kontrol edilmesidir. Devamlı kontrol yapan bir kişinin bir imalatı aklında tutması veya hangi yanlışın hangi asansöre ait olduğunu hatırlayabilmesi imkansızdır. İkinci veya üçüncü günden sonra tamamen benzer imalatlar arasında ayrım yapılamaz duruma gelinir. O yüzden bir kontrol formu kontrolcünün hata yapmasını en aza indirecek şekilde bir kontrol sırası oluşturmak ve her kontrol bölgesinde yapılması gereken kontrolleri eksiksizce sıralamak zorundadır. Aynı anda birçok asansörün kontrolüne girilebileceği ve ikinci asansörden sonra oluşan yorgunluğun kontrolcüyü hata yapmaya zorlayacağı unutulmamalıdır. Bu yüzden oluşturulan kontrol formunun kontrol sıralamasının eksiksiz ve akılda tutmayı gerektirmeyecek şekilde oluşturulması, kontrolün eksiksiz ve doğru olması açısından çok önemlidir.

            Oluşturulan formda kontrol sırası kuyu dibinden başlayarak bir sıra dahilinde makine dairsine kadar gitmektedir. Önce kabin en üst kata gönderilerek, kuyu dibi, içi ve karşı ağırlık kontrolü yapılır. Daha sonra kabin çağrılarak kabin altı ve kabin içi kontrolleri yapılır. Sırasıyla kat kontrolleri, kuyu ve kabin üstü kontrolleri ve en son makine dairesi kontrolü yapılır. Bu sıra pratikte yaptığımız çalışmaların sonucunda oluşturduğumuz bir sıradır. Zorunlu olarak hasar bırakabilecek testlerin hemen hepsi makine dairesinden yapılmaktadır. Ancak bu testlerden önce kuyu içinde uygun montajın yapılmış olduğunun kontrolü zorunludur. Bir çok kontrolde regülatör tertibatı veya güvenlik tertibatının uygun olmayan montajları görülmüş ve frenleme testleri yapılmamıştır. Kuyu içi kontrolü yapılmadan bu testlerin yapılması, bir saatte yapılacak basit bir ayarlamayı günler sürecek bir tamirata dönüştürebilir. Kontroldeki sıraya uymak hem gereksiz yorgunluğun oluşmasını engelleyecek, hem de zaman kazancı ve belirli bir güvenliği sağlayacaktır. Asansör kontrollerinde uyulması gereken güvenlik önlemleri EMO İzmir Şubesinin yayınladığı “Asansör Genel Tanımı Ve Kontrol Kriterleri (TS 10922 ye göre)” adlı kitaptan incelenmelidir.

            Standart karşılıklarında aynı ana maddeye bağlı olan alt maddelerde ()işareti kullanılmıştır. (.) işareti ile () işaretine dikkat edilmeli, belirtilen maddeler incelenmelidir. Bilindiği gibi ilgili madde de standardın şartlarının yerine getirilmiş olması Temel Emniyet Gereklerinin de yerine getirilişi olarak kabul edilmektedir. Bu şartlar sağlandığında asansöre CE işaretinin iliştirilmesi önünde bir engel kalmamaktadır.

            Formun sadece CE işareti almak için kullanılması gerekmez. Şu an TSE nin asansör firmalarına TSE belgesini, geçersiz ilan ettiği TS 10922 1993 yayına göre verdiği gözlenmektedir. Gerçi Asansör Yönetmeliğinin EN 81/1 i zorunlu tutmadığı bir durumda yeni standardı uygulamak mümkün değildir. Bu durumda formun yukarı yönde güvenlik tertibatı ve kuyu içinde merdiven ve anahtar maddeleri gibi bazı maddeleri kullanılmayarak .TSE belgesi veya ruhsat kontrol formu olarak da kullanılması mümkündür. Ancak bu çalışmalar için EMO İzmir Şubesinin yayınladığı “Elektrik Mühendisleri İçin Yapı Denetim Kriterleri” adlı kitabın son bölümündeki asansör ruhsat formu (TS 10922 ye göre) ve kriterlerinin kullanılması daha uygun olacaktır.

            Gelecekte daha büyük sıkıntılar çekmektense bugün bazı sıkıntıların göze alınmasının daha uygun olacağını düşünüyorum. Hiçbir kişi ve kuruma karşı değilim. Sektör için gerekli gördüğüm şeyleri söylüyorum. Kontrol formunun çalışmalarınızda yardımcı olmasını dilerim.

Serdar Tavaslıoğlu

Elk. Müh.

2 Comments

  1. EricBig 23 Nisan 2019

    Hello. I have checked your serdartavaslioglu.com and i see
    you’ve got some duplicate content so probably it is the reason that
    you don’t rank high in google. But you can fix this issue fast.
    There is a tool that rewrites articles like
    human, just search in google: miftolo’s tools

    1. serdartavaslioglu 1 Mayıs 2019

      One is the powerpoint and the other is the video of this powerpoint, so you see the same name but the contents are diffrent.
      Thank you,
      Serdar Tavaslioglu

Bir yanıt yazın