2012-2014 HAYDARPAŞA EML ASANSÖR LABARATUVARI Asansör Dünyası
HAYDARPAŞA EML ASANSÖR LABARATUVARININ KURULMASI (25.04.2012)
Haydarpaşa Endüstri Meslek Lisesi Elektrik Bölümü Elektro Mekanik Kaldırıcılar Bölümü öğretmenleri, öğrencileri ile beraber sanayi gezisi düzenlemişlerdi. Bu gezilerden bir tanesi de Yeterlift Asansöre yapılmış idi. Bu gezi esnasında Lisemizin öğretmenleri birtakım taleplerde bulundular ve okulda gereçlerinin eksik olduğunu belirttiler. Bu talep üzerine bir müddet sonra okulu ziyaret etme kararı aldık.. Ben, Yeterlift Asansörden İlhan Yeter ve Akar Asansörden Rıfat Demiröz okula bir ziyarette bulunduk ve hocalarımızla değerlendirme toplantısı yaptık.
Okul Müdür Başyardımcısı Sayın Ülkü Çalık, Elektrik Alan Bölüm Şefi Müjgan Kasapoğlu ve Elektromekanik Kaldırıcılar Bölüm başkanı Selami Yüce öğretmenlerimiz bizleri karşıladı. Bu toplantıdan okul için bazı düzeneklerin kurulmasının okuldaki öğrencilerin yetiştirilmesinde çok fayda sağlayacağı düşüncesi oluştu. Bunun üzerine çalışmalara başlandı. Okuldan laboratuar olarak kullanabileceğimiz bir sınıf istedik. Bize aşağıda resmini gördüğünüz normalde dershane olarak kullanılan sınıfı tahsis ettiler.
Kendi çevremizde bir duyuru yaptık. Birçok firma bu çağrımıza anında cevap verdi ve bir laboratuarın oluşturulma çalışmasına başladık. İlk kurulan sistem Akar Asansörün hediye ettiği komple çalışan bir MRL sistemdir. Bu sistemde öğrencilere senkron makinalar, işleyişleri, MRL sistem mantığı gösterilecektir.
Arkasından Arkel ve Mikel elektronik laboratuar için panolarını gönderdiler. Arkel Elektronik İnvertörlü bir pano ve invertörleri gönderirdi. Bu sisteme Akarın hediye ettiği makine-motoru, Yeterliftin hediye ettiği otomatik kapı ve mekanik kapıyı, Artanın hediye ettiği kaset ve bağlantı sistemlerini bağlıyarak çalışan bir sürtünme tahrikli sistem kumandası oluşturduk. Mikel Elektronik ise Hidrolik asansör gurubu için pano ve ayrıca sök tak gurubu için iki adet normal pano, revizyon kumanda ve kabin üstü kasetlerini gönderdi. Bu sök tak sistemleri besleyeceğimiz ana panoları ve sistemin sehpasını Beta Asansör gönderdi. Mikel Elektroniğin Panosunu Kleemann Asansörün hediye ettiği komple hidrolik sistemle birleştirdik, her türlü eğitimde kullanılabilecek bir hidrolik sistem oluşturduk. Faal olarak çalışan bu sistemde Hidrolik asansörün bütün özelikleri öğrencilere tanıtılabilecek.
Akar Asansör MRL Sistem
Arkel Elektronik, Akar Asansör, Yeterlift kapı ve Artan Kaset, tahrik sistemi
Mikel Elektronik Sök Tak panoları, Beta Asansör Ana pano ve gurup sehpası
Kleemann Asansör Hidrolik sistem, Kleefer kapı ve Mikel Elektronik Pano
Hem Sürtünme tahrikli gurubu, hem de hidrolik gurubun montajını GM asansörün ekipleri gerçekleştirdi. Ayrıca sök tak panoların beslemelerini de devreye aldılar. Bu arada bölüm başkanı Selami Yüce Hocanın gayretlerinden bahsetmek isterim. Bütün yaz boyunca malzemelerin toplanması, taşınması ve montajında üstün bir gayret gösterdi. Emeği geçen herkes teşekkür etmek istiyorum.
Ayrıca bu çağrıya birçok firmamız doğrudan katıldı. Aybey Elektronik komple bir sistem hediye etti. Ayrıca Mikrolift Elektronik te bir pano ile katıldı.
Ayrıca Zorlu Asansör bir regülatör gurubu ve mekanik fren gurubu hediye etti.
Zorlu Asansör regülatör gurubu ve mekanik fren gurubu.
Asray bir ray tablası ve ray bağlantı aparatı hediye etti.
Has Asansör tamponlardan ve asansör malzemelerinden oluşan bir paket gönderdi, bende çorbada tuzum olsun dedim, son kalan kitaplarımı hediye ettim. Benim başka imalatım yok tabiki.
Ayrıca Ametal Asansör sök tak panoların buton tesisatlarını hediye etti. Yeterlift Asansör Lisemize bir sök tak kulesi hazırlıyor. 8 metre yükseklikte olacak olan kulede her türlü ray, süspansiyon ve makine koyma çalışmaları yapılabilecek. Bu kulenin montajını Ersan Asansör üstlendi. Malzeme kesimlerinin neredeyse bittiği bu kuleyi de kısa sürede Lisemize monte edip eğitime hazırlayacağımızı sanıyorum.
Öğrencilerimizin daha iyi şartlarda yetişerek sektöre geleceklerini düşünüyoruz. Bu haber sonrası daha birçok firmamızın, çevrelerinde bulunan Meslek Liseleri Elektro Mekanik taşıyıcılar bölümüne gerekli destekleri sağlayacaklarına inanıyorum. Mevcut liselerimizde bulunan laboratuarlarında faal olarak kullanılmasını sağlamak sektöre düşen görevlerin başında geliyor sanıyorum. Laboratuarın son hali aşağıdaki gibi oldu. Katkı koyan herkese çok teşekkür ediyoruz. Bu katkılar sektöre muhakkak geri dönecektir. Sektörümüzün bu çalışmalara sahip çıkacağını ve devamlılığı sağlayacağına inancım tam.
HAYDARPAŞA EML EĞİTİM (25.09.2012)
Çınarlı Endüstri Meslek Lisesi laboratuar çalışmalarından sonra birçok üniversitede Elektro mekanik kaldırıcılar bölümü kurulması ve laboratuvarlarının oluşturulması çalışmaları yapıldı. Sırasıyla Samandıra, Bursa Has, Şişli, Bahçelievler gibi birçok lisemizde bu çalışmalar hızlı bir şekilde gerçekleştirildi. Her lisede yapılan çalışmalar esnasında çalışmaya eşlik eden öğretmenlerimiz, uygulama konusunda bilgi sahibi oldu. Ancak aradan geçen zaman boyunca bu çalışmalara katılan öğretmenlerimizin değişmesi ve lisede bu tür eğitim için hazırlanmış yazılı metinlerin azlığı, yeni eğitim dönemlerinde yeni eğitmenlerimizin zorluklarla karşılaşmalarına sebep oluyordu. Bu zorluğu bir nebze olsun azaltmak için bir çalışmanın yapılması düşüncesi oluştu.
Haydarpaşa EML lisesi öğretmenlerimizden Müjgan Kasapoğlu ve Selami Yüce öğretmenlerimizin katkılarıyla, bünyesinde elektro-mekanik kaldırıcılar bölümü bulunan diğer liselerimizin öğretmenleriyle irtibata geçtik. Onlarında katılım onayıyla beraber Mili Eğitimden ve Kaymakamlıktan izin girişimlerimiz başladı. Haydarpaşa Lisesi Müdürlüğü verdiği destek ile hem okulu bu eğitim için açtılar hem de izinlerin alınmasında destek verdiler. Onlara da buradan teşekkür ediyorum. 24 öğretmenimiz ilgi gösterdi ve isim yazdırdı. Gerçi daha sonra 21 öğretmenimizle eğitimleri sürdürdük ve bitirdik. Eğitime katılan altı lisemizin öğretmenleri beş gün boyunca eksiksiz eğitimi sürdürdüler.
Eğitim sıralamasını asansörün genel mantığının tanıtılması ve laboratuvarda kullanılan sistemlerin anlatılması, kullanım şeklinin geliştirilmesi üzerine kurmaya çalıştık. Eğitim konuları konusunda aşağıdaki gibi bir sıralama yaptık, 1. Gün Asansör rölevesi, Tasarımın oluşturulması ve Montajın yapılması
Eğitmen Serdar Tavaslıoğlu (Kabaca asansör mekaniğine giriş) 2. Gün Genel Asansör Elektrik sistemleri
Eğitmen Melih Aybey Aybey Elk. (Asansör elektrik sisteminin genel mantığı) 3. Gün Makina Dairesiz Asansörler MRL Akar Asansör
Eğitmen Serdar Tavaslıoğlu (Okula kurulan MRL sistem ve Ek A2) Hidrolik asansörler Kleemann Asansör
Eğitmen Serdar Tavaslıoğlu (Okula kurulan hidrolik sistem ve özellikleri) Sürtünme tahrikli asansör ve invertör ayarları
Eğitmen Melih Küçükçalık Arkel Elk. (Okula kurulan sisteminin invertör ayarları)
- Gün Elektrik Kumanda sistemleri
Eğitmen Serhat Ayaz Mikel Elk. ( Okula kurulan hidrolik sistem panosu ve sök tak panoları kumanda sistemleri) - Gün Elektrik Kumanda sistemleri
Eğitmen Mehmet Akkuş Aybey Elk. (Okulda bulunan pano ve kumanda sistemleri) Bütün eğitmenler kendi zamanlarını çok verimli kullandılar. Bu kadar yoğun programlarına rağmen ricalarımızı kırmayıp, bütün bir gün gibi önemli bir zaman dilimini bize ayırmış olmalarına çok teşekkür ediyoruz.
Eğitim saatleri aşağıda belirtildiği gibi belirlendi. İstanbul trafiği dikkate alınmasına rağmen bazı günler gecikmeler olabildi. Ama çok uzak noktalardan gelen öğretmenlerimiz büyük bir özveri ile derslere zamanında yetişti. Bu gayretlerini takdirle karşıladık. - ders 9.30-10.30 2. ders 11.00-12.00 Öğle arası 12.00-13.30 3. ders 13.30-14.30 4. ders 15.00-16.00 5. ders 16.30-17.30
Derslerin aktif yapısı nedeniyle, soru ve cevapların uzaması, ders saatlerini biraz uzatabildi. Ama aktif süren dersler nedeniyle çok zevkli dersler yapma fırsatı bulduk. Beş gün sürecek bir eğitimin planlanması ve sürdürülmesi tabiki zor bir işlemdi. Burada imdadımıza AYSAD yetişti. Dışarıdan gelen öğretmenlerimizin yatılama, yemek ve eğitime katılan bütün öğretmenlerimizin öğle yemeği masraflarını AYSAD üstlenerek eğitimin sponsoru oldular. Ayrıca bütün sekreteryayı üstlenerek eğitime ayrıca katkıda bulundular. Eğitimle ilgili kırtasiye ve diğer ihtiyaçların karşılanmasını da AYSAD üstlendi ve destekledi. Eğitimin gerçekleşmesi ve sürdürülmesi konusunda değerli katkıları için ayrıca AYSAD a da teşekkür etmek istiyorum.
Eğitimin mekanik kısımlarını oluşturan sistemin genel yapısı, makine dairesiz asansörler A2, A3 ve Hidrolik asansörler kısmını ben sunmaya çalıştım. Asansörün genel oluşumu, tasarımı, güvenlik önlemleri ve montajın oluşturulması bölümlerini içeren ilk bölüm genel bir giriş gibi hazırlandı. Daha sonra ise okula kurulan makine dairesiz asansörler ve standardın yeni ekleri A2 ve A3 ile hidrolik asansörler tanıtılmaya çalışıldı. Çalışma prensipleri, standarda göre yerleşim ve güvenlik önlemleri, standardın istediği şartların sağlandığının kontrolü gibi konuların anlatıldığı diğer mekanik bölüm, okuldaki sistemler üzerinden gösterildi. Hem standart şartları tartışıldı, hem de okuldaki sistemlerin mantığı ve kullanımı anlatılmış oldu. Sistemlerin elektronik kısımları ve panoların özelikleri de programda belirtilen sıraya göre Aybey Melih Aybey ve Mehmet Akkuş, Arkel Melih Küçükçalık ve Mikel Serhat Ayaz ve Mehmet Selçuk tarafından sunuldu. Tecrübe ve bilgilerini bizlerle paylaştılar. Çok aktif şekilde süren sohbet günlerimizden bende çok zevk aldım. Bu değerli hocalarımızı tanımış olmaktan da ayrıca çok mutlu olduğumu belirtmek isterim.
Eğitimin hazırlanmasında katkı koyan Yeterlift, Kleemann, Akar, Aybey, Arkel ve Mikel firmaları değerli bilgilerini paylaştı. Hem teorik hem pratik olarak sürenin faydalı kullanıldığına inanıyorum. Bu çalışmaları daha sonra diğer liselerde de yapma kararı aldık. İlk defa gerçekleştirdiğimiz bu çalışmada eksiklerimizi gördük. Eğitim programlarının hazırlanması, sıra ve süreler konusunda tecrübe sahibi olduk. Bundan sonraki çalışmaların daha iyi olabilmesi için tecrübelerimizi kayda aldık, gerekli çalışmaları yaparak bir dahaki sefere daha iyi çalışmalar yapmayı hedefliyoruz. Katkı ve desteklerinden dolayı herkese teşekkür etmek istiyorum. İlk planda Bursa Has ve Samandıra da benzer çalışmaları gündeme getirmeyi hedefliyoruz. Herkesten destek beklediğimizi belirtmek isterim.
Derslere katılan ve AYSAD katılım sertifikası alan 21 öğretmenimizin listesi yazının sonunda verilmiştir.
HAYDARPAŞA EML SÖK-TAK KULESİ (25.04.2014)
Haydarpaşa EML Laboratuar kurma çalışmaları esnasında, öğrencilerin mekanik pratiklerinin artırılması için bir sök-tak kulesi de kurmayı planlamıştık. Ancak Elektromekanik kaldırıcılar bölümünün bulunduğu alanda bu tür bir kule yapacak yer bulamamıştık. Bunun üzerine kuleyi bina dışında yapmaya karar verdik. Ancak yapı güçlendirme çalışmalarının yapıldığı okulda, bu tür bir uygulama için izin almamız gerekti. Kulenin statik hesapları ve yükleri hesaplanarak, projeleri Yapı Bölümüne verdik. Yapmaya çalıştığımız kulenin ne işe yarayacağını anlatmamız, hesapları kabul ettirmemiz oldukça uzun bir zaman aldı. Bu yüzden laboratuar açılışına kuleyi yetiştiremedik. Ancak çalışmalar esnasında kulenin yapım planlamasını yapmıştık. Bu plana uygun olarak kule yapıldı ve okula teslime hazır hale geldi.
Kulenin çelik konstrüksiyon malzemesini ve kaplama işlemini Yeterlift Asansör Üstlendi. Kulenin montajı, kuyu içi rayların ve konsolların yapımı ile kabin, karşı ağırlık süspansiyonlarının ve makine kaidesinin yapımını Ersan Asansör üstlendi.
Kuyuda kullanılacak özel kısa rayları ve flanşları Asray Firması temin etti. Kuyuda kullanacağımız makinayı ve süspansiyon ray montajında kullanacağımız kuyu vincini de Akış Makine temin edecekti. Kuyu içi tesisat ve elektrik malzemeleri gene Ersan Asansör tarafından temin edildi ve montaj işini üstlendiler. Bölüm öğretmenlerimiz ve özellikle dal başkanımız Selami Yüce öğretmenimizin de üstün gayretleri ile hiç sorun yaşamadan kuleyi bitirdik, okula teslim konumuna getirdik.
Kulenin içinde 2,5 mt boyunda kesilmiş raylar, konsollar, kabin ve karşı ağırlık süspansiyonları, elektrik tesisatları, halatlar ve süspansiyon destekleri var. Bunların tamamı sökülebilir ve yeniden takılabilir durumda. Kuyuda ip atmaktan, rayları döşeyip süspansiyonları kurmaya ve halat takmaya kadar olan bölümlerin tamamı uygulamalı olarak yapılabilecek. Ayrıca makine dairesi yerleşimleri, makine kaidesi ve makine koyma çalışmaları da uygulamalı olarak yapılabilecek bir konumda düzenlendi. Öğrencilerimizin kuyu pratiklerini geliştirmesi konusunda çok yararlı olacağını düşündüğümüz kulenin okula faydalı olmasını dileriz. Katkısı olan bütün çalışanlara, öğretmenlerimize ve öğrencilerimize müteşekkiriz.
Sponsor firmalarımıza birer hatıra plaketi verdiğimiz küçük bir açılış seremonimiz oldu. Kendilerine desteklerinden dolayı Okul Müdürümüz teşekkürlerini sundu. Sök-Tak kulesinin açılışı ve sponsor firmalarımızı temsilen okula teslimini gerçekleştiren AYSAD başkanı Sayın Sefa Targıt Beyde sektörümüzün bu konuya verdiği önemi dile getirdi. Önümüzdeki dönem için yapılacak çalışmaları anlattı. AYSAD desteği ve yapılacak işlerin takibi bizler için son derece önemli bir katkı olmaktadır. Derneğimizinde büyük katkı ve destekleri ile okulumuzda bu bölümün etkin bir şekilde faaliyetini sürdüreceğine inanıyoruz.
Okulda yaptığımız toplantı esnasında bir konu daha görüşüldü. Özellikle asansör laboratuarının kumanda ile ilgili elektronik bölümün Pano ve Otomasyon dalları tarafından da kullanılmasını okuldan istedik. Bu dallarda da asansör panolarının ders olarak okutulabileceğini, bizlerin pano konusunda yetişmiş her türlü öğrenciye ihtiyaç duyduğumuzu, elektrik bölümünden çıkacak her öğrenciye talip olduğumuzu da belirtik. Bölgelerinde meslek liselerinde asansör bölümü olmayan arkadaşlarımız Meslek Liselerinin Pano ve Otomasyon dallarına gerekli destekleri vererek bu bölümlerden de öğrenci yetiştirilmesi için çalışma yapabilirler. Bununda çok faydalı olabileceğini düşünüyoruz.
Ayrıca okulumuzda asansör bölümünün tanıtılması toplantısı içinde izin istedik. Mayıs ayı içinde AYSAD Eğitim Komitesi olarak sektörümüzü tanıtım toplantısını da okulumuzda gerçekleştireceğiz. Öğrencilerimize sektörümüzü tanıtıp katılımı artırmamız gerekir.